Blog

Aktfoto (Fine art nudes)

 • 02/09/2014

Rundt midtsommer i år gjorde jeg noe jeg virkelig ikke skal påberope meg spesielt mye kunnskap om. Jeg fotograferte akt. Jeg er i bunn og grunn en genert naturfotograf, som knapt har fotografert ryper. Nakne damer var derfor ikke en gang tilstede på den realitetsorienterte lista min over “things to do”. Men så er det en gammel ringrev fra tiden i Trondhjems Kameraklubb på 1990-tallet, Håkon Grønning, som har gjort comeback i fotomiljøet. Han hadde like greit leid en proff modell fra England, og ønsket noen få fotografer å dele utgiften med. Når han spurte om jeg ville være med, tenke jeg “Nei er du gal, hva skal jeg der å gjøre”, og så sa jeg ja.

Jeg begynte å gruble litt på hvordan jeg skulle løse dette. Hvordan det ville bli å stå der med bare kamera mellom meg og en naken dame? Jeg måtte se nærmere hvordan andre har løst dette før meg. Dermed bar det på nett for å finne inspirasjon. Med god hjelp av Erlend Enger fikk jeg etter hvert sirklet inn ett og annet. Opplegget var lagt til sankt-hans slik at vi kunne jobbe ute ved kysten store deler av døgnet, med svaberg og det som er. Jeg hadde dermed en hel del ideer om hva jeg kunne prøve ut.

Vel.. helga for aktfotografering kom den. Med oktoberkaldt vær, kraftig vind og bøtter med regn. “De rægna væstlænninga” for å si det på min dialekt. Vips rant alt jeg hadde jobbet opp av ballast for denne helga bort med regnvannet. Vi måtte være inne! Takk og lov var modellen, Ella Rose Muse, svært proff. For henne var dette den største selvfølge. Da datt skuldrene mine på plass. Det hele ble en visuell lek der jeg fikk tynt mine evner til å se form, linje og lys. Og jeg forsøkte å blande dette med de teknikker jeg har opparbeidet meg rutiner på gjennom flere år med abstrakt naturfotografering. Jeg greide å jobbe noen lunde som jeg pleier. Nærme meg motivet ut fra det rent visuelle og emosjonelle. Ikke ut fra hva jeg konkret ser (og vet hva er), og hvordan jeg har sett andre gjøre det samme før. Tenke skulptur, ikke kropp.

Nå i ettertid er jeg litt stolt over at jeg gjennomførte. Og selv syns jeg at det til og med ble et lite nedslag etter hoppet. Her er et knippe av bildene.

 

Around midsummer this year I had the privileged of making fine art nudes of Ella Rose Muse. It was my first time ever photographing this genre, thus I was not completely convinced it would end in success. Thanks to a very professional model I managed to do what I love to do with my camera. Work with light and form rather than subject.

 

_DYB6617

_DYB6635

_DYB6692

_AA30033-Edit

_MIN3040

_AA30056

_DYB6501

_DYB6424

2 Comments on Aktfoto (Fine art nudes)

 • Geir Ole says:
  02/09/2014 at 22:13

  Syns du har gjort det veldig bra og annerledes enn dei fleste! Du er som vanleg kreativ og eg likte godt tilnerminga og variasjonen i bilda. Syns faktisk totalt sett dette er noko av det betre av denne typen foto eg har sett (det blir ofte “opp att og opp att” på denne typen bilder).
  For det første likte eg stort sett alle bilda, men favorittane mine vart nr 1, 3 og 4. Dei var heilt “konge” 😀

  Får vel være litt “kresen” også og ikkje berre gje deg skryt (sjølv om eg meiner du absolutt fortjener det): I bilde nr 5 veit eg ikkje om du har brukt lens-baby el likn men eg ville gjerne hatt den øverste armen (også) uskarp. Den er med å danner symmetri i bildet og det vert ikkje lidande om den hadde vore uskarp. Bildet er i det heile bygd flott opp, men eg syns den stjeler litt for mykje oppmerksomhet frå ansiktet/augene og ved å ha den uskarp syns eg dynamikken i bildet hadde vore hakket betre!

  Det siste bildet blir veldig spesielt og det er kanskje bra, men det er det bildet eg har litt problem med å like. Den nedre delen av bildet bryter for mykje med resten av bildet og eg slit litt med at du “øydelegg slike fine bein” 😀 Hadde det vore litt meir moderat trur eg at heilheten i bildet hadde vore betre.

  Reply

  • Lars Andreas Dybvik says:
   02/09/2014 at 23:07

   Hei, og tusen takk for konstruktive kommentarer Geir Ole. Veldig flott at du tar deg tid til deg. Bilde 5 er tatt med en gammel D200 som er ombygget til IR-kamera. Og på den satt en Nikon 85 TS. Dermed de litt porselensaktige hudtonene, og den selektive uskarpheten. Jeg kunne selvfølgelig gjort armen uskarp i ettertid, men fra kamera ble det slik du ser det nå (arm og øyne er nært samme fokusplan).

   Når det gjelder beina i siste bildet, så får du jo nå muligheten til å forme de i din egen fantasi. Da blir de sikkert ekstra lekkre 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required