Blog

Hvorfor fotograferer du?

  • 10/06/2015

_AD21610

Har du noen gang blitt spurt om hvorfor du driver med naturfotografering? Har du da svart at det er for at du ønsker å bidra til å bevare naturen? At du ønsker å bidra i miljøvernets tegn ved å vise hvor mye fint vi har som er verd å verne om? I så fall tror jeg du lurer deg selv.

Enkel psykologi gir at om du ønsker å endre på noe, må du vise hva som er galt. Ikke hva som er bra. Se til politikken. Vil du ha et skifte i politisk retning, vekker det neppe mye opposisjon i velgermassen om du forteller hva som er bra med eksisterende regjering. Det er en selvfølge for oss alle at det som må til er å pøse på med alt som er negativt ved eksisterende system. Først da gjør du velgerne oppmerksomme på at dette faktisk ikke er bare bra, og du sanker stemmer til et alternativt synspunkt.

Tror du fremdeles at det klassiske naturfotografiet, hvis hovedbudskap er å vise hvor vakkert det er, virkelig vil gjøre en forskjell i miljøkampen? Kan det hende at det som skjer er det rake motsatte? Alle som ser dine vakre naturscener tenker at det ikke er noe å mase med, for det er jo fremdeles masse vakkert der ute i naturen for dem som vil oppsøke det. Kan det tenkes at naturfotografer av 2015 i bunn og grunn er som alle andre? En egoistisk utøver av egne behov, på bekostning av miljøet? Co2-regnskapet til dagens aktive naturfotograf er neppe noe å skryte av. Med flyturer til alle verdens hjørner, og lange båtturer på kryss og tvers.

Når dette skrives, er det ikke lenge igjen før jeg selv reiser fra Trondheim til Hornøya i Finnmark. Det betyr timevis i fly. Først til Oslo, og så nordover. Jeg måtte tenke meg om flere ganger før jeg valgte å gjennomføre denne reisen. Jeg kjenner på en dårlig samvittighet. En vag skam over å gjøre slikt. Mine bilder fra Hornøya vil knappest bidra stort til verken det ene eller det andre. Det kan nesten sies så enkelt, at på grunn av at vi mennesker har reist så mye med fly, må man helt til nordspissen av Norge for å oppleve et rikt fuglefjell. Og når jeg gjør det, forsterker jeg bare elendigheten. Det er ikke mye miljøvern i det.

1 Comment on Hvorfor fotograferer du?

  • Ståle says:
    11/06/2015 at 10:46

    Et godt og tankevekkende innlegg, og absolutt noe vi som liker å fotografere og oppholde oss i naturen bør tenke over. Som naturfotograver må vi bli bedre til å bryte illusjonen vi skaper om “den uberørte og idylliske naturen”. Vi må også ta inn over oss at vår tradisjonelle forståelse av naturen er basert på et forlengst tilbakelagt stadie der natur var en slags selvregulerende enhet som mennesket var underlagt. Slik er det ikke lenger – det er vi som former naturen nå. Og uten å ta stilling til dette og ta det inn i vår formidling så stikker vi hodet i sanden og ignorerer tilstanden i den verden vi lever i. Og det er ingen tjent med – heller ikke vi som liker å fotografere natur.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked with * are required